BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDİR? BELİRTİLERİ NELERDİR?
Bu kişilik bozukluğuna sahip bireylerin kimlik ve benlik duygusunda, ilişkilerinde ve duygulanımlarında yaygın bir dengesizlik durumu mevcuttur. Sabit bir kimlik algıları yoktur. Bir gün kendisini çok güçlü, başarılı ve güzel görürken bir başka gün kendisini çirkin, sevilmeye layık olmayan değersiz birisi olarak görebilir. Çabuk değişen uç duygular görülür. (Aşırı sevgi-nefret) Bu kişiler kendilerinin olumlu ve olumsuz özelliklerinin aynı anda birleştiren bütünleşik imajı sürdürmekte zorluk yaşarlar. Kendisi ve dış dünyadaki olaylar ve insanlar hakkındaki düşünceleri tutarsız ve değişkendir. Başkalarını idealize etmekten onları hızla değersizleştirmeye geçebilirler ve tam tersi de olabilir. Hayatlarında istikrar sağlamakta güçlük yaşarlar. Kendilik bütünlüğü yoktur. Kronik boşluk ve can sıkıntısı hakimdir. Manipülatif davranışları mevcuttur. Dürtüsel ve tehlikeli davranışları olabilir. (Hızlı araba kullanma, aşırı para harcama abartılı ve rastgele cinsel davranış, madde kullanma, intihar girişimleri) Borderline kişilik bozukluğu olan herkes bu semptomların hepsini yaşamaz. Semptomların şiddeti, sıklığı ve süresi her kişiye özeldir. Göklere çıkarmayla yerin dibine sokma arasında gidip gelen kişilerarası ilişkiler.
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU NEDEN OLUR?
Borderline kişilik bozukluğunun nedenleri tam olarak bilinmese de genetik, nörolojik, çevresel ve sosyal yaşantılar buna neden olabilir. Ailenizde borderline kişilik bozukluğu öyküsü varsa hastalığa sahip olma riskiniz artar. Araştırmalara göre borderline kişilik Bozukluğuna sahip kişilerin beyinlerinde yapısal ve işlevsel farklılıklar gözlemlenmiştir. Çünkü bu kişilerin, beyinleri duygu ve davranışları kontrol eden kısımlarını arasında düzgün bir şekilde iletişim kurmaz. Bu problemler beyinlerinin çalışma şeklini etkiler. Çocukluk çağı travmaları borderline kişilik bozukluğunda önemli bir rol oynar. Borderline kişilik bozukluğuna sahip kişilerin belirli bir kısmında çocukken cinsel, duygusal veya fiziksel istismar yaşanmıştır. Anne ayrılığı, anneye güvensiz bağlanma, uygun olmayan aile sınırlarıda bununla ilişkili olabilir.
BORDERLİNE KİŞİLİK BOZUKLUĞU TEDAVİ YÖNTEMİ NASIL OLUR?
Burada kullanılan temel yöntem psikoterapidir. Ancak kişinin durumunun şiddetine bağlı olarak ilaç tedavisi de sürece eklenebilir. Genellikle Bilişsel Davranışçı Terapi, Şema Terapi, Diyalektik Davranış Terapisi, Kabul ve Kararlılık Terapisi gibi psikoterapi yöntemleri kullanılır. Burada danışanın yoğun duygularını kontrol etmesine, kendine zarar verici davranışlarını azaltmasına ve ikili ilişkilerini daha işlevsel ve sağlıklı hale getirmesi amaçlanır. Daha sağlıklı düşünce kalıpları ve alışkanlıkları benimsemesi ve uygulama becerisinin kazanılması amaçlanmaktadır. Kişilerin düşünce şemaları yeniden yapılandırılmalıdır. Düşünce bozukluklarına neden olan bilişsel çarpıtmaların düzeltilmesi amaçlanır. Dürtüselliklerinin en aza indirgenmesi ve sosyal hayata rahatlıkla uyum sağlaması da temel amaçlardan birisidir.